Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Řízení po linii výkonu
§ Otázka: Jaké jsou náklady a jak řídit jejich hospodárnost?
§ Otázka: Jak měřit přínos z prodeje konkrétních výkonů?
§ Odpověď: kalkulace nákladů (marže, ceny) výkonů - výkonová (kalkulační) metoda
Řízení po linii odpovědnosti
§ vyjádření diferencovaného přínosu konkrétních středisek k celopodnikovým výsledkům
§ otázka: Umíme svoji podnikovou strategii přenést do konkrétních plánů a opatření tak, aby byla jednotlivá střediska zainteresována na chování, které přispívá k jejímu dosažení?
§ Otázka: Jak změříme přínos vnitropodnikových útvarů k celopodnikovým výsledkům?
§ Odpověď: systém plánů, rozpočtů a vnitropodnikových cen v úzké návaznosti na systém nástrojů odpovědnostního řízení (vymezení činnosti středisek, jejich pravomoci a odpovědnosti, nástrojů personálního řízení a motivace atd.)
Kalkulace
Kalkulace nákladů – přiřazení (propočet) nákladů, marže, zisku, ceny nebo jiné hodnotové veličiny na naturálně vyjádřenou jednotku výkonu (výrobek, práci nebo službu, na činnost nebo operaci, kterou je třeba v souvislosti s procesem tvorby výkonu provést)
Dvě základní otázky:
§ Jak přiřadit náklady výkonu? – rozsah a struktura kalkulovaných položek
§ Proč přiřadit náklady výkonu? – rozhodnutí o tom, který ze způsobů přiřazování nákladů by se měl použít, je na managementu a na konkrétní situaci.
Příklad
Obchodník nakoupil za 30 F 40kg karotky, za 20 F 60 kg pórku. Vedle těchto nákladů vynaložil 50 F na dopravu zeleniny od pěstitele na trh. Celkové náklady (za sledované období) byly 100 F.
Jaké jsou plné náklady 1 kg karotky a 1 kg pórku?
Jednicový náklad 1 kg karotky = 30/40 = 0,75 F
Jednicový náklad 1 kg pórku = 20/60 = 0,33334 F
Přiřazení režijního nákladu na dopravu:
a) rozdělíme náklad rovnoměrně mezi oba druhy zeleniny
Karotka => 30+25 = 55 F => 55/40 = 1,375 F/kg
Pórek => 20+25 = 45 F => 45/60 = 0,75 f/kg
b) rozdělíme náklad podle váhy jednotlivých druhů zeleniny
karotka + pórek => 40 + 60 = 100 kg
doprava na 1 kg > 50/100 = 0,5 F/kg
karotka = 30 + 0,5*40 = 50 F => 50/40 = 1,25 F/kg
pórek = 20 + 0,5*60 = 50 F => 50/60 = 0,83333 F/kg
c) rozdělíme náklad podle nákupní ceny zeleniny
poměr jednicových nákladů 30 F : 20 F = poměr režijních nákladů 30 F : 20 F
karotka => 30 F + 30 F = 60 F => 60/40 = 1,5 F/kg
pórek => 20 F + 20 F = 40 F > 40/60 = 0,66667 F/kg
d) přiřadíme dopravní náklady podle hlavního přínosu jednoho z druhů zeleniny – předpokládejme, že karotka je základním výkonem, proto jsou jí přiřazeny veškeré dopravní náklady:
karotka => 30 F + 50 F = 80 F => 80/40 = 2 F/kg
pórek => jednicový náklad = 0,33334 F/kg
e) přiřadíme dopravní náklady podle hlavního přínosu pórku
karotka => jednicový náklad = 0,75 F/kg
pórek => 20 F + 50 F = 70 F => 70/60 = 1,166667 F/kg
Interpretace výsledků:
Podle uvedených šesti rozdílných způsobů přiřazení dopravních nákladů se liší výše kalkulovaných nákladů 1 kg dvou druhů zeleniny:
Náklady na 1 kg karotky se pohybují v rozmezí od 0,75 F do 2 F
Náklady na 1 kg pórku se pohybují v rozmezí od 0,33 F do 1,166 F
Odpověď na to, jaký způsob přiřazení společných nákladů je správný, neexistuje. Rozhodnutí o tom, který z uvedených způsobů přiřazení nákladů by se měl použít, je možno přijmout až poté, co budeme vědět, pro jaké rozhodování potřebuje obchodník se zeleninou kalkulaci nákladů 1 kg karotky a 1 kg pórku.
Využití kalkulace v základních rozhodovacích procesech
- Rozhodování o změnách v objemu a struktuře sortimentu
- Posouzení dlouhodobé ziskovosti výkonů
- Stanovení hranice ceny základního a doplňkového sortimentu
- Ocenění vnitropodnikových výkonů
- Posouzení schopnosti výkonů unést správní a strategické náklady (-> tzv. reprodukční úlohy)
Doplňkové úlohy kalkulace
- Obhajoba ceny při jednání se zákazníkem
- Oceňování vnitropodnikových výkonů ve finančním účetnictví
Metoda kalkulace
závisí na:
§ vymezení předmětu kalkulace - všechny nebo vybrané druhy dílčích (interních) i finálních (externích) výkonů; nutno určit kalkulační jednici a kalkulované množství
§ struktuře nákladových položek - variantní podle rozhodovacích úloh; vyjádřeno v kalkulačním vzorci
§ způsobu přiřazování nákladů předmětu kalkulace - východiskem členění nákladů na přímé a nepřímé
§ Kalkulační jednice – konkrétní výkon vymezený druhem, jakostí a měrnou jednotkou
§ Kalkulované množství – konkrétní počet kalkulačních jednic, pro něž byly stanoveny, respektive zjištěny v účetnictví celkové náklady.
§ Kalkulační vzorec – struktura nákladových položek, v níž se zjišťují náklady výkonů; individuální, dle potřeb podniku
§ Základní struktura kalkulačního vzorce plných nákladů – přímé jednicové náklady, přímé režijní náklady, nepřímé režijní náklady
Metody přiřazování nákladů
§ přímé náklady - zahrnují všechny jednicové náklady (kromě sdružených výkonů) a část režijních nákladů související s druhem výkonu; přiřazení pomocí dělení kalkulovaným množstvím
§ nepřímé náklady - vynakládají se v souvislosti s vytvořením širšího sortimentu výkonů; společné náklady, které souvisejí se zajištěním konkrétní skupiny výkonů (odpisy společného technologického vybavení, spotřeba režijního materiálu nebo mzdy řídících a administrativních pracovníků)
Principy přiřazování nepřímých nákladů
Společným cílem všech metod kalkulace je nalézt příčinný vztah mezi kalkulovanými náklady a výnosy. Základním principem přiřazování nepřímých nákladů by měl být princip příčinné souvislosti (event. princip únosnosti)
Metody kalkulace nepřímých nákladů
- Kalkulace dělením – kalkulace prostá; kalkulace s poměrovými (ekvivalenčními) čísly
- Kalkulace přirážkové – kalkulace sumační; kalkulace diferencovaná
Kalkulace - přiřazování nepřímých nákladů prostým dělením
Kalkulace - přiřazování nepřímých nákladů dělením s poměrovými čísly
Alokační fáze přiřazování nákladů